Het zoete Japanse geheim
sinds 1496

Letterlijk vertaald betekent amazake 'zoete sake'. Het is het eerste - nog alcoholvrije - stadium van de ons bekende sake. Natuurlijke enzymen breken de complexe koolhydraten van de rijst af tot natuurlijke suikers. Als de fermentatie hier gestopt wordt verkrijgt men het product amazake. Verdere fermentatie resulteert in producten zoals sake en rijstazijn.
Amazake is verwant aan Japanse keukenproducten als shoyu (sojasaus), miso (sojapasta) en tamari. De op het oog totaal verschillende producten hebben de koji- fermentatie gemeenschappelijk. Dit is de basis voor onze oorspronkelijke ambachtelijke kwaliteit.
Japan kende van oudsher een simpele maar toch rijke, uitgebreide, meer veganistische keuken omdat er weinig veeteelt was. De aanwezigheid van vele boedistische kloosters hebben hieraan een belangrijke bijdrage geleverd.

De vroegst bekende referentie van amazake staat in een Japans woordenboek, de Ekirinbon Setsuyoshu, dat geschreven werd tussen 1496 en 1503. Nog veel vroeger werden in China primitieve voorlopers van amazake geproduceerd. Waarschijnlijk brachten boedistische moniken die in China studeerden het naar Japan.
Na vijf eeuwen wordt amazakedrank nog steeds geserveerd in Japanse theehuizen.
Vooral 's winters is warme amazakedrank met een beetje gembersap populair. In traditionele restaurants worden nog steeds tijdens de diners frisse, gekoelde amazakesorbets geserveerd.

Verrast als we waren door dit veelzijdig toepasbare product was onze kennismaking ermee aanleiding om amazake in Europa op de markt te brengen.

Om het product eer aan te doen kozen we als firmanaam het Japanse woord RYORIDO: dit betekent letterlijk "de kunst van het koken".
Sinds 1981 produceren wij amazake in Nederland van biologische kwaliteit op de ambachtelijk traditionele wijze.